Skoči na vsebino

GNS3

Issues

KVM acceleration can not be used

Nic hudega

To ni nic problematicnega. Virtualci (npr. VyOS) bodo delovali nekoliko pocasneje, saj bo gostujoci sistem moral izvajati "software virtualization", to pa je prakticno vse.

V primeru, da se ob zagonu GNS3 prikaze napaka "KVM acceleration can not be used (/dev/kvm doesn't exist). It is possible to turn off KVM support in the gns3_server.conf by adding enable_kvm = false to [Qemu] section", pomeni da sistem na kateremu se izvaja GNS3 server (to je lahko lokalna naprava, lokalen virtualni sistem ali oddaljen streznik) nima omogocenega KVM-a (hardware-assisted virtualizacije).

Do tega pride najveckrat, ko imamo GNS3 server (ne GUI, temvec ti. "controller") zagnan v virtualnem sistemu - kar je v vsakem primeru pametno, da si ne dodatno smetimo glavnega operacijskega sistema - ker le-ta, by default, nima dostopa do hardware-assisted virtualizacije.

V primeru, da gostujes GNS3 server v virtualnem sistemu QEMU, in da tvoj hardware (CPU in motherboard) to podpira, si lahko omogocis KVM z uporabo -enable-kvm -cpu host parametrov.

Ce se ti ne da ukvarjat s temi korobocijami (vecina sane ljudi ki se ne sovrazijo), in bi rad samo naredil nalogo in jo oddal, odpri konfiguracijsko datoteko gns3_server.conf, ki si nahaja only god knows where, lociraj vrstico s tekstom [Qemu] - ce ne obstaja jo dodaj na koncu datoteke - ter pod njo dodaj novo vrstico z vsebino enable_kvm = false. Nato restartaj GNS3 VM ter se ponovno povezi nanj.

koncna vsebina datoteke
[Qemu]
enable_kvm = false

Settings

Prikaz vseh vmesnikov

GNS3 ponuja nastavitev, da sta pri vsaki povezavi prikazana tudi imena vmesnikov. To lahko o(ne)mogocis z klikom na View -> Show/Hide interface labels

image.png image-2.png image-3.png


Zadnja posodobitev: April 17, 2022