Skoči na vsebino

Prispevanje (contributing)

Prispevanje vsebine

Prispevan material je lahko v katerem koli formatu, a je priporoceno, da je v .md (markdown), saj je le-ta najlazji za hitro urejanje, ter je, ko je dodan na spletno stran, searchable (spletna stran omogoca iskanje).

Orodja ter platforme

V projektu je uporabljenih kar nekaj orodij. Glavna med njimi, tista katera bos kot contributor(-ka) najveckrat uporabla(-a), so Git, Gitlab ci, Markdown, Mkdocs-material.

gitplac.si

Kaj je gitplac.si ?

To je instanca enterprise platforme GitLab, ki je alternativa bolj poznani platformi GitHub, a je dosti bolj fokusirana na funkcionalnosti pred lepim izgledom ter fancy uporabniškim vmesnikom. Za razliko od GitHub-a, lahko GitLab gostuješ sam, na svojem hardware-u (ti. "self hosting").

Kaj je gitpage.si ?

Domena, ki je uporabljena za gostovanje statičnih spletnih strani z uporabo sistema Gitlab Pages na platformi GitPlac.

Zakaj prav ta platforma?

Projekt je gostovan na platformi GitPlac iz več razlogov, a vsi imajo en skupen koren: moje osebno mnenje, da smo (večina) preveč odvisni v vsakdanjem življenju od zunanjih servisov, ter da imajo tako giganti (FAANG), kot tudi kakšna manjša podjetja, preveč osebnih ter nepotrebnih podatkov o našem vsakdanjem življenju ter aktivnostih.

Kar lepo preide v moj trmoglav princip, da se trudim večino servisov od katerih sem vsakodnevno odvisen gostovati sam, od email-a, do virtualnih sistemov, monitoring platform, GIT strežnika (gitplac.si), osebnega cloud-a, home theatre serverja pa še kaj več.

Prepoznam, da to ustvari ovire - saj se večini (od katerih bi nekateri kaj materiala tudi dodali v ta repository) po vsej verjetnosti ne da ustvarjati še en nov uporabniški račun, na še eni platformi - a je le ta ovira dojah majhna, saj platforma ni mišljena kot javno odprta za kogarkoli, temveč je bolj ali manj "invite based" z adminstrative approval-om ob registraciji.

Taka zaprtost prinese skupaj z negativnimi faktorji tudi pozitivne, kot so (teoretično) neomejeni resource-i (npr. CI pipeline time, glej gitlab ter github cenik) saj imam lahko manj skrbi s problemi kot je izkoriščanje compute power-ja, kot če bi bila platforma odprto dostopna komur koli.

Lp, Aljaž S

Git

Git is software for tracking changes in any set of files, usually used for coordinating work among programmers collaboratively developing source code during software development. Its goals include speed, data integrity, and support for distributed, non-linear workflows.

- en.wikipedia.org

Nalozi si GIT client za svojo napravo.

Linux 🐧

Arch Linux, Manjaro (and alike)
sudo pacman -S git
Debian, Ubuntu (and alike)
sudo apt-get install git

Windows 🪟

Windowsaši imate svoj installer na git-scm.com. Default opcije so okay, tko da se ni treba dosti mesat in izbirat.

MacOS 🍎

Za jabčko lahko naložiš na dosti (5) nacinov, beri git-scm.com.

Repository cloning

Za povprecnega uporabnika je HTTP metoda ustrezna, saj je za SSH nujno potrebna uporaba ssh ključev.

Nalozi repository preko HTTPs
git clone https://gitplac.si/fri-vss/zapiski-in-material.git
Nalozi repository preko SSHja
git clone ssh://git@gitplac.si:8800/fri-vss/zapiski-in-material.git

Zadnja posodobitev: August 29, 2022